ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Terepgumik, amikkel a mostohább körülmények között is boldogulhatunk


A megfelelő minőségű terepgumik alkalmazása nélkül bizony már egy közepes minőségű esőt követően is elakadhatunk a felázott, latyakos és sáros földúton. A terepre való abroncsok kialakítása pontosan azt segíti elő, hogy ez ne történjen meg.

A cikkben megmutatjuk a terepgumikra jellemző fontosabb tulajdonságokat, kitérünk a terepre való abroncsok egyes típusaira, emellett pedig a szóba jöhető autókról is említést teszünk.

Miben mások a terepgumik a normál abroncsokkal összehasonlítva?

A kínálatunkban kapható terepgumikat egyrészt az anyagösszetételük, másrészt a mintázatuk különbözeti meg a közúton alkalmazott gumiabroncsoktól. Ennek köszönhetően konkrét típustól függetlenül, szabad szemmel is fel lehet ismerni őket.

Offroad gumik 4x4 terepjáróhoz

Egy terepgumin ugyanis sokkal mélyebb barázdákat láthatunk, összevetve mondjuk egy normál téli vagy nyári abronccsal. Míg utóbbiak esetében legfeljebb a víz elvezetését szolgáló enyhe barázdákat fedezhetjük fel, addig a terepgumik esetében sokkal markánsabb maga a mintázat.

Persze a felhasználás várható jellege miatt erre az erőteljes mintázatra minden bizonnyal szükség is van.

Milyen körülmények között tudnak érvényesülni leginkább a terepgumi előnyei?

Az elnevezés miatt egyáltalán nem meglepetés, hogy ezeket az abroncsokat földutakon, vagyis terepen szokás leginkább bevetni. Elsősorban vadászok, erdészek, faipari munkákat ellátók, a mezőgazdaságban tevékenykedők, illetve az off road irányzat szerelmesei használják ezt a kivitelt.

4x4 terepgumi

A terepgumik létjogosultsága akkor jön el, amikor a lehulló csapadék következtében az utak sárossá és csúszóssá válnak. Az országúti abroncsok ilyen nehéz körülmények között gyorsan kipörögnek, az autó pedig nem tud továbbhaladni.

A terepgumi mélyebb barázdái ugyanakkor erőteljesebben tudnak a talajba kapaszkodni, ezáltal egy-egy ingoványosabb részen is segíthetik az előrehaladást.

Terepgumi és terepgumi között is bőven akadhatnak különbségek

A terepjáró gumik kapcsán alapvetően háromféle kategóriát különböztethetünk meg. Az elsőbe a leginkább országúton alkalmazott abroncsok tartoznak. Aszfalton sem túl zajosak menet közben, de az enyhén rázósabb terepen is megállják a helyüket.

A köztes megoldást a félig terep, félig országúti gumik jelentik. Ezekkel már bátran nekivághatunk egy-egy nagyobb esőt követően is a sárnak, ugyanakkor közepes vagy rövidebb távokra az aszfalton is használhatók.

Davanti Terratoura terepgumi

Végül pedig rendelkezésre állnak a klasszikus terepgumik, amiket az igazán nehéz körülmények között is ki tudunk használni. Legyen bármekkora is a dagonya, az abroncsokon nem fog múlni a haladás.

Nem minden autóhoz való terepgumi

Ahogyan az összes többi abroncstípusnál, úgy a terepgumik esetében is a gépjármű adottságaihoz mérten célszerű gumit választani. Értelemszerűen az alacsonyabb teljesítményű, laposabb és gyengébb kasztnival rendelkező autók ki is esnek a potenciális felhasználói körből.

Az SUV-ként is emlegetett városi terepjárókra viszont már érdemes lehet terepgumi beszerzésében gondolkodni, hogyha az autót időnként terepen is használjuk. A klasszikus értelemben vett terepjáróknál pedig szinte nem is érdemes másfajta megoldásban gondolkodnunk, hogyha meg akarjuk teremteni a zavartalan földúti közlekedés feltételeit.

Nézz körül kínálatunkban, kérdés esetén pedig keress minket bizalommal!

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences